Etiketter

, , , ,

9789163878374

Berättelsen är en barndomsskildring i vilken den vuxne berättaren inte låter vuxenperspektivet ta över, utan skildrar händelserna i enlighet med hur han som barn upplevde eller valde att tolka dem. Det gör att skildringen gränsar till fantasy och det övernaturliga. Kanske kan en vuxen människa minnas sin barndom som en fantasivärld, om minnena av den står opåverkade av vuxen logik? Berättaren reflekterar över denna skillnad mellan oförställda och tillrättalagda minnen, då han konstaterar att det inte låter rimligt, men att han tydligt minns att det stod en fungerande järnspis i barnkammaren.

Scenen för berättelsen är Sussex. Utifrån miljöberskrivningar i boken, antar jag att det är 1960-tal – men det nämns aldrig. Vi följer berättarens sjuåriga jag genom en rad dramatiska händelser som bryter av mot vad han dittills har lärt sig att referera till. Händelserna exponerar skoningslöst den vuxna omgivningens tillkortakommanden – och tryggheten som ett barn kan uppleva hos en vuxen visar sig vara skör. Lyckligtvis upptäcker vår berättare den stora vänskapen hos en elvaårig grannflicka, när de vuxna inte bara sviker, utan också visar sig vara farliga.

Neil Gaiman har verkat som författare sedan 1980-talet. Han har skrivit böcker för såväl barn och ungdomar som för vuxna. Flera av hans berättelser kan definieras som ’Fantasy’ och ’Skräck’.

/M-P